כאבים באשכים

מידע חשוב לכל גבר שסובל מכאבים באשכים

מאמר זה מוגש לך לצורך מתן מידע על כאבים באשכים לגברים, תיאור הבעיה וסיבות עיקריות ואינו מהווה תחליף להתייעצות עם רופא אורולוג. במידה והינך מרגיש כאבים באשכים מומלץ לקבוע תור לבדיקת אורולוג בהקדם האפשרי ולא להתעלם מהכאב.

האשך הינו איבר רגיש מאוד, ואין כמעט גבר שלא חווה כאב באזור זה. היות שהאשכים הם חלק (חשוב!) ממערכת הרביה הזכרית, הרופא אליו או אליה צריך לפנות עם תלונה על כאבים הוא האורולוג. תפקיד האשך הינו ייצור הזרע וההורמון הזכרי – טסטוסטרון.

למאפיינים של הכאב יש לפעמים חשיבות, ואם יש דפוס מסוים כדאי להיות קשובים לנסיבות, תנוחה, אופי ועוצמה של הכאב, וגם לסימנים מלווים. כאבים באשכים יכולים להופיע באופן פתאומי, או לחלופין להופיע אחרי מאמץ גופני. יכולים להתלוות אליו כאבי מותן או תלונות קשורות למערכת השתן כמו צריבה.  לפעמים כאב באשך יכול להיות ביטוי של בעיה שלא שייכת לאשך אך גורמת לכאב מוקרן לאשך.  נפיחות או אודם יכולים להעיד על סיבה זיהומית לכאב.  יש מקרים שתנוחה מסוימת מקלה את הכאב או מחמירה אותו.  כמובן, בחלק מהמקרים יכול להיות קשר לקיום יחסי מין לא מוגנים בתקופה שלפני הופעת הכאב.  קיים מצב רפואי דחוף – תסביב של אשך – אשר בו מופיע כאב פתאומי באשך וההערכה צריכה להתבצע תוך שעות,  עם התערבות ניתוחית להחזרת האשך למנח התקין.  למרבה השמחה תסביב אשך אינו בעיה נפוצה במיוחד והוא מהווה מיעוט מכלל המקרים, נוטה להופיע יותר בילדים ומתבגרים.

 

מה תפקיד האשכים?

מבחינה תפקודית יש לאשך שתי מטרות:  האחת:  ייצור זרע, והשנייה: ייצור ההורמון טסטוסטרון (Testosterone).  טסטוסטרון משתתף בתהליכים מרכזיים בגוף.  הוא שחקן עיקרי בכל מה שקשור לחשק מיני, אך גם מרכזי בעוד תחומים כמו מסת עצם, חלוקת שומן בגוף, מסת שריר, זכרון, מצב רוח ועוד.

 

האשכים בגופו של הגבר – מניין ולאן

האשכים נמצאים במקום יחסית "חשוף", מחוץ לחלל הבטן, בגלל שלהם מתאימה טמפרטורה מעט נמוכה מאשר טמפרטורת הגוף.  בתוך שק האשכים, כל אשך עטוף בכמה שכבות של רקמה.  בתוך האשך, שבו מתרחשים התהליכים של ייצור טסטוסטרון ושל הזרע, יש מערכת צינוריות.  המערכת הזו מסועפת אך בסופו של דבר:  הטסטוסטרון מיוצר על-ידי תאים בין הצינוריות, ומופרש למערכת הדם לפעול באיברים אל מחוץ לגוף.  המסלול הוא קבוע והצינורית אליה מתאחדות הצינוריות הקטנות יותר באשך יוצאת מהאשך והופעת לאיבר נפרד מהאשך, והוא מכונה אפידידימיס (או יותרת האשך).  אנטומית הצינור  הזה נכנס דרך תעלת המפשעה מכל צד שוב לחלל הבטן (שמו בשלב עזיבת אזור האשך הופך ל-vas deferens) ואז נכנס דרך הערמונית להתנקז לשופכה, אותו הצינור שדרכו השתן יוצא מהגוף.  פליטת זרע והשתנה לעולם מתרחשים בזמנים שונים, אך דרך אותו חלל – זה של השופכה.

איברים סמוכים שתורמים לנוזל הזרע הינם הערמונית, שבה גם מערכת צינורות והתוצר הנוזלי שלה מצטרף לזרע, וכן שלפוחיות הזרע, שמייצרות גם הן חלק מנוזל הזרע.  הן ממוקמות מאחורי הערמונית עם צינור מכל אחת.  הצינור של שלפוחיות הזרע משתלבות עם ה-vas deferens, ואז הצינור המשותף מתחבר ל-vas deferens, והצינור המשותף נכנס לשופכה קרוב לקו האמצע בנקודה הנקראת וורו-מונטנום.

 

אילו בעיות יכולות לגרום לכאבים באשכים?

כאבים באשכים יכולים להיות כתוצאה מתהליך דלקתי עם נפיחות באשך עצמו (אורכיטיס) או ממוקדת מעל האשך (אפידידימיטיס).  לעיתים בגלל החלל שמקשר בין דרכי השתן לצינורות הזרע חיידק בדרכי השתן יכול לגרום לזיהום באחד מהאשכים.  מחלות מין שונות יכולות להתייצג עם הפרשה מהשופכה או כאבים באשכים.  מי שיש לו אבן בדרכי השתן אשר תקועה בשופכן יכול לסבול מכאב באשך באותו צד, לא כתוצאה מדלקת באשך או מחלה באשך אלא בגלל כאב מוקרן מדרכי השתן.  סיבה אחרת לכאב באשכים, לרוב באשך השמאלי או יותר באשך השמאלי, הינה ווריקוצל.  בעיה זו הינה יחסית נפוצה, באוכלוסייה של גברים צעירים בגיל הפוריות והיא באופן מעשי הרחבה (דליה) בווריד שמנקז את האשך.  בקע מפשעתי, שהוא בהגדרתו בעיה של חולשת דופן שרירי הבטן, יכול לגרום לכאב באשך באותו צד, וגם תוכן של בקע מפשעתי יכול לגלוש דרך התעלה המפשעתית אל תוך שק האשכים.  הכאב שהבקע גורם יכול להקרין לאשך.  תסביב אשך, שהוזכר קודם כמצב דחוף, היא סיבה פחות נפוצה לכאב.  עם זאת יש להיות מודע לקיום מצב זה והבנה שהוא מצריך אבחון וטיפול מהירים.  סרטן של אשך כמעט אף פעם אינו גורם לכאב, אך כן ניתן למישוש כגוש נוקשה באשך.  לפעמים האשך שומר על גודלו אך כולו נוקשה.  מישוש עצמי (ואפשר להיעזר במישוש האשך הנגדי לצורך השוואה) רצוי מדי חודש כדרך לשפר אבחון מוקדם בסרטן אשך.

כאבים באשכים – סיכום

ההערכה האורולוגית הראשונית כוללת איסוף הפרטים הרלוונטיים שקדמו להופעת הכאב, משך / נסיבות הכאב, פרטים נוספים אישיים של המטופל וכמובן בדיקה גופנית.  בחלק מהמקרים מומלץ אולטרה-סאונד אשכים אשר לאו דווקא הכרחי לצורך אבחנה קלינית, ובחלק יש צורך בו על מנת לאבחן בין מצבים עם אותה התייצגות קלינית במטופל ספציפי.  אולטרה-סאונד הוא אמצעי הדימות הנפוץ והטוב לאשך.  בגלל שעור של שק האשכים קרוב לאשך, וגודלו של האשך (בהשוואה לאיברים אחרים בגוף) אינו גדול ואינו מכיל אוויר – גלי הקול עוברים בקלות לכל אורכו ללא קושי ונותנים תמונה מדויקת.  זרימת הדם בתוך האשך מודגמת בצבע בבדיקת דופלר, כפי שניתן לראות בתמונה:

 

 

Share this post

ד״ר מיכל לב, אורולוגית מומחית

ברוכים הבאים לאתר הקליניקה הפרטית של ד״ר מיכל לב, מומחית לטיפול בבעיות בערמונית אבנים בכליות, אשכים, הפרעות בתפקוד המיני ועוד.

מבוטחי קופ״ח לאומית, יש לתאם תור דרך הקופה במרכז לתיאום תורים בטלפון 1-700-507-507 ולא בפניה דרך אתר זה

דילוג לתוכן